Najdete nás na Facebooku
Jsme na google+
Náš Pinterest
VSTUP DO E-SHOPU
E-shop

Užovka podplamatá

Užovka podplamatá (Natrix tessellata)

Je evropský nejedovatý had z čeledi užovkovitých (Colubridae), podčeledi Natricinae a rodu Natrix.

Výskyt

Užovka podplamatá se nachází v celé Evropě a Asii. V Česku se vyskytuje spíše ostrůvkovitě v okolí větších toků. Výjimečně přesahuje nadmořskou výšku 400 metrů. Žije v blízkosti řek, potoků nebo jezer, bahnitým tokům se však většinou vyhýbá.

Potrava

Žere především ryby, někdy ale také obojživelníky jako žáby, ropuchy, čolky a pulce.

Rozmnožování

Páří se obvykle hned po ukončení hibernace v (březnu, dubnu až v květnu, kdy se shromažďují ve velkých skupinách. Vajíčka samice obvykle klade v červenci, od páření obvykle 45 až 60 dní. V jednom hnízdě je 10-25 vajec. Háďata se líhnou na začátku září, od nakladení vajec 8 až 10 týdnů. Mláďata měří kolem 20 cm a po dvou týdnech se poprvé svlečou. Teprve pak začnou přijímat potravu, kterou tvoří drobné rybky a pulci. Od října pak užovky podplamaté zahajují zimní spánek v dírách v blízkosti vody.



Fotogalerie:

Užovka podplamatá
Užovka podplamatá
Užovka podplamatá
Užovka podplamatá


Seznam rubrik v této kategorii

JEZÍRKA BANAT, s.r.o. se sídlem Hněvotín 540, PSČ 783 47, IČ 278 13 070, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v Ostravě, oddíl C, vložka 52528, odkaz na OR