Najdete nás na Facebooku
Jsme na google+
Náš Pinterest
VSTUP DO E-SHOPU
E-shop

Ropucha krátkonohá

Ropucha krátkonohá (Epidalea calamita)

Ropucha krátkonohá nedorůstá do větší délky než 8 cm. Poznáme ji podle žlutobílého nebo bílého proužku uprostřed hřbetu, zelené duhovky oka a krátkých zadních nohou. Proto neskáče jako jiné žáby, ale pohybuje se rychlým lezením.

Výskyt

Je rozšířená od Portugalska a Španělska přes Francii do střední Evropy a jižního Švédska. Na východ výskyt zasahuje až do Litvy. Ropucha krátkonohá je naše nejvzácnější žába. U nás se vyskytuje jen v Čechách – západní Čechy a západní části středočeského kraje.

Potrava

Živí se drobnými bezobratlými živočichy, jako jsou pavouci, žížaly a hmyz. Ropucha krátkonohá se podílí, i jako jiné druhy ropuch, na udržování biologické rovnováhy v přírodě a může být považována za indikátor změn v čistotě prostředí.

Rozmnožování

Vyhledává území s lehkými, písčitými půdami, pískovny, lomy a výsypky s periodickými i trvalými tůňkami, kde se páří. Doba páření je od konce dubna až května, krátce po zimování, které končí obvykle v dubnu. Na jarní shromaždiště jdou nejdříve samci. Svým hlasem lákají samičky, které přicházejí o několik dnů později. Hlas ropuchy krátkonohé je daleko slyšitelný a rytmický. Páření a kladení vajíček se odehrává v mělkých vodách – ideální jsou nevysychající kaluže nebo koleje od zemědělských strojů, kde se voda drží dlouho. Ropucha klade dvojité šňůrky s vajíčky, které jsou dlouhé přes jeden metr a obsahují přes 3000 vajíček.



Fotogalerie:

Ropucha krátkonohá
Ropucha krátkonohá
Ropucha krátkonohá
Ropucha krátkonohá


Seznam rubrik v této kategorii

JEZÍRKA BANAT, s.r.o. se sídlem Hněvotín 540, PSČ 783 47, IČ 278 13 070, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v Ostravě, oddíl C, vložka 52528, odkaz na OR